Menú
0 Àrea client

Les trenes, història i tradició

A l’Àfrica les trenes són una pràctica que comporta segles de significat simbòlic i sociològic, un fet important que la fotògrafa establerta a Califòrnia Medina Dugger vol il·luminar amb el seu últim projecte fotogràfic: Chroma: una oda a Okhaj Ojeikere, encoratjada per la feina d’aquest fotògraf nigerià, que va documentar milers de bonics i complicats pentinats nigerians durant 40 anys. La sèrie de fotografies de Dugger és una adaptació moderna de les fotografies en blanc i negre d’Ojeikere.

La fotògrafa explica que la idea del projecte va venir després de consultar un llibre del Centre d’Art Contemporani de Lagos, i aprendre que les imatges d’Ojeikere, més enllà de representar estil gravaven una part important de la història de Nigèria. Dugger també s’adona aleshores que la feina d’Ojeikere marca un retorn als pentinats tradicionals per sobre dels cabells estirats i dels perruquins que van esdevenir comuns després de la descolonització.

Amb ganes de seguir documentant-se sobre el cabell nigerià, Dugger volia catalogar aquests antics pentinats a través de la modernització “em vaig adonar que les dones a Lagos incorporaven extensions de colors i ondes cada vegada més. La disponibilitat de les extensions de cabell i de llanes de colors als mercats actuals ha conduit a variacions úniques en la tècnica dels trenats, aportant noves interpretacions a una vella pràctica.

Malgrat que els pentinats amb trenes han esdevingut cada vegada més de moda, el seu significat antropològic és el que aquests apassionats intenten preservar, ja que la relació de les dones africanes amb les trenes sovint comença a la infantesa i simbolitza esdeveniments clau en la seva vida, estatus social i tradicions familiars i tribals heretades.” El cabell africà segueix essent un tema polític”, afegeix Drugger, en el nostre món cada vegada més connectat, les cultures i tradicions es poden diluir i perdre. Amb aquestes imatges m’agradaria honorar pràctiques del passat, a la vegada que donar llum als canvis que s’estan produint.

Trigger Sidebar Cart0
×
La teva cistella està buida. Anar a la Shop